IPPIS Current Affairs: 20 Key Questions and Answers



Are you a Federal Civil Service employee? Are you very much informed about IPPIS and how it affects your job? In this article, iWanSabi has provided some quick facts about IPPIS. You can also consider this article as a knowledge base tips for civil service current affairs for promotion exams.

Brief History of IPPIS

The story of Federal Government Employees will not be complete without IPPIS! But what is IPPIS? It stands for Integrated Payroll and Personnel Information System.

As part of its Reform programme, the Federal Government in October 2006 came up with an idea of employee payment system to improve the effectiveness and efficiency in the storage of personnel records and administration of monthly payroll in such a way to enhance confidence in staff emolument costs and budgeting.

Since inception of the IPPIS project in April 2007, the department have saved the Federal Government of Nigeria billions of Naira by eliminating thousands of ghost workers.

Reason for Implementation of IPPIS

Integrated Personnel Payroll Information System (IPPIS), is designed to enhance data integrity, eliminate ghost workers and consolidate on staff records and management. As a matter of fact, IPPIS was implemented to follow international best practices as obtainable in other parts of the world where Information Communication Technology (ICT) is used to improve management reporting.

The Pilot Phase implementation which was financed by the World Bank commenced in February 2006 at the Bureau of Public Service Reforms (BPSR) upon the approval of the Federal Executive Council (FEC) while the project went live in April 2007 with seven (7) Pilot MDAs. The management IPPIS was later transferred to the Office of the Accountant General of the Federation (OAGF) in October 2008.

20 Key Questions and Answers on IPPIS

Q1. IPPIS was implemented in in February 2006 but went live in

Answer: April 2007

Q2. How many Pilot MDAs was IPPIS kick started with?

Answer: Seven (7) Pilot MDAs

Q3. IPPIS Secretariat is a Department under the  ______

Answer: Office of the Accountant General of the Federation (OAGF)

Q4. The management of IPPIS was transferred to the Office of the Accountant General of the Federation (OAGF) in

Answer:  October 2008

Q5. Who is the Acting Director IPPIS?

Answer: Mr Olufehinti Joshua (FCA)

Q6. What is the Mission Statement of IPPIS?

Answer: To pay FGN employees on-time and accurately within statutory and contractual obligations

Q7. What is the Vision Statement of IPPIS?

Answer: To have a centralised payroll system that meet the needs of FGN employees and helps the Government to plan and manage payroll budget by ensuring proper control of personnel cost.

Q8. List the 3rd party payments deducted and remitted by IPPIS before payment of salaries and wages to Government employee’s bank account

Answer:  Federal Inland Revenue Service, State Boards of Internal Revenue, National Health Insurance Scheme, National Housing Fund, Pension Fund Administrator, Cooperative Societies, Trade Unions Dues, Association Dues and Bank Loans.

Q9. How many MDAs came live on IPPIS platform at 31st June, 2007?

Answer: 459 MDAS

IPPIS aim is to enrol into the platform, all Federal Government MDAs that draws personnel cost fund from the Consolidated Revenue Fund.

Q10. Write the correct address of the Office of the Accountant-General of the Federation

Answer:

Office of the Accountant-General of the Federation
Treasury House
Ladoke Akintola Boulevard,
Garki 11,
Abuja,
Nigeria.

Q11. List the 5 key functions of IPPIS

Answer:

  • Management of FGN   employees records
  • Payment of Salary and Wages   to FGN employees
  • Deductions of taxes and other   third payments
  • Remittance of payroll   deductions to third party
  • Enrolment of employees into   IPPIS database

Q12. Mention any 5 Core Values of IPPIS

Answer:

  • Confidentiality
  • Individuality/empathy
  • Teamwork
  • Honesty
  • Accuracy/Timeliness

Q13. What is the official website address of IPPIS?

Answer: https://www.ippis.gov.ng/

Q14. Outline the 7 Pilot MDAs that IPPIS kick started with

Answer:

i). Federal Ministry of Education;

ii). Federal Ministry of Transportation (Works arm);

iii). Federal Ministry of Finance

iv). Budget Office of the Federation);

v). Federal Ministry of Information;

vi). Ministry of Foreign Affairs; and

vii). National Planning Commission.

Q15. The nominal rolls of the Seven Pilot MDAs submitted to the World Bank prior to their registration indicated

Answer: 55,000 staff

Q16. In July 2009, additional eleven (11) MDAs were brought on to optimize the 55,000 licenses purchased from World Bank. List the 11 MDAs

Answer: 

  • Federal Ministry of Transport;
  • Federal Ministry of Health;
  • Federal Ministry of Agriculture and Water Resources;
  • Federal Ministry of Aviation;
  • Federal Ministry of Petroleum Resources;
  • Federal Civil Service Commission;
  • Federal Ministry of Works (Housing & Urban Development);
  • Federal Ministry of Information (Communication);
  • Office of the Accountant-General of the Federation;
  • Office of the Head of Civil Service of the Federation;
  • Office of the Secretary to the Government of the Federation;

Q17. The Federal Executive Council on ______ approved the enrollment of all MDAs that draw their Personnel Cost from the Consolidated Revenue Fund (CRF) into the Integrated Payroll and Personnel Information System (IPPIS).

Answer: Wednesday 1, December, 2010

Q18. What is the correct link address for IPPIS Data Capture And Verification Portal?

Answer: https://verification.ippis.gov.ng/

Q19. Who is the Acting Head of Civil Service of the Federation?

Answer: Dr Folasade Yemi-Esan

Q20.  The 5 ministries set to come on board the human resource module in the Office of the Head of Service of the Federation are

Answer: 

  • Ministry of Finance,
  • Ministry of Budget and National Planning,
  • Ministry of Aviation,
  • Ministry of Transport,
  • Ministry of Petroleum Resources
  • Ministry of Science and Technology

No comments:

Post a Comment