14.2 C
Los Angeles
Thursday, January 20, 2022

The 46th President Of The United States Of America Is…

The #USElection2020 is heating up with Vice...
HomeCOVID-19 Current Affairs MCQs31 COVID-19 Knowledge-Base Current...

31 COVID-19 Knowledge-Base Current Affairs Quiz


31 COVID-19 Knowledge-Base Current Affairs Quiz

Infection, Prevention and Control for COVID-19

1. The novel coronavirus recently identified from respiratory samples of patients with an acute respiratory syndrome in Wuhan, China is called COVID-19?

[A] True
[B] False

Correct Answer: A [True]

2. In a healthcare setting, transmission-based precautions are applied in addition to standard precautions.

[A] True
[B] False

Correct Answer: A [True]

3. Alcohol-based hand-rub can be used to disinfect hands and surfaces between patients.

[A] True
[B] False

Correct Answer: B [False]

4. Droplet-transmitted infections can travel greater than 2 meters.

[A] True
[B] False

Correct Answer: B [False]

5. A face mask is used when performing aerosol generating procedures.

[A] True
[B] False

Correct Answer: B [False]

6. What is the main route of transmission of COVID-19 virus in a healthcare facility?

[A] Respiratory transmission
[B] Blood-borne transmission
[C] All of the above

Correct Answer: A [Respiratory transmission]

7. The aim of early recognition is to

[A] Prevent transmission of infectious agents in settings where healthcare is delivered
[B] Control existing infections
[C] Remove a reservoir of infection
[D] All of the above

Correct Answer: D [All of the above]

8. Airborne precautions are used for COVID 19

[A] Because it is transmitted through droplet nuclei
[B] When aerosol generating procedures are carried out
[C] When less than 1m distance from a confirmed COVID-19
[D] All of the above

Correct Answer: B [When aerosol generating procedures are carried out]

9. The following is the correct sequence for donning your PPE for droplet precautions

[A] Gown, Glove, Mask
[B] Mask, Gown, Glove
[C] Gown, Mask, Glove
[D] None of the above

Correct Answer: D [None of the above]

10. Which patient at screening will be considered a suspect case for COVID-19?

[A] Has axillary temperature of 39°C, cough, catarrh, difficulty in breathing with no history of exposure
[B] Has axillary temperature >37.5°C plus coughing plus travel history to high risk area
[C] A and B

Correct Answer: C [A and B]

COVID-19: What It Is, How It Is Transmitted Quiz
Understanding & Breaking the Chain of Infection

11. What do SARS-CoV-2, SARS-CoV and MERS-CoV have in common?

[A] They all cause COVID-19
[B] They are similar to other coronaviruses in bats
[C] They are water-borne diseases
[D] They were first identified in China

Correct Answer: B [They are similar to other coronaviruses in bats]

12. They were first identified in China

[A] Sheep
[B] Bats
[C] Snakes
[D] All of the above

Correct Answer: B [Bats]

13. The minimum incubation period of COVID-19 is about ___ days and the maximum period is ___ days.

[A] 3 – 5 days / 14 days
[B] 5 – 6 days / 14 days
[C] 2 – 5 days / 10 days
[D] 6 – 7 days / 10 days

Correct Answer: B [5 – 6 days / 14 days]

14. Human to human transfer occurs by:

(Select all that apply)

[A] Inhaling droplets expelled from the respiratory tract of infected persons when they cough or sneeze
[B] Having contact with respiratory secretions from an infected person
[C] Keeping a distance of at least 1m from others
[D] Blood transfer from an infected patient
[E] Touching surfaces contaminated with respiratory secretions from infected persons and then touching the mouth, nose or eyes
[F] Insect bites; when an insect bites an infected person and then a non-infected person

Correct Answers:

A [Inhaling droplets expelled from the respiratory tract of infected persons when they cough or sneeze]
B [Having contact with respiratory secretions from an infected person]
E [Touching surfaces contaminated with respiratory secretions from infected persons and then touching the mouth, nose or eyes]

15. Which of the following is NOT a way to avoid infection of COVID-19?

[A] Wash hands regularly
[B] Avoid close contact with anyone showing signs of respiratory illness, such as coughing and sneezing
[C] Bath with salt and water
[D] Use appropriate PPE when in contact with a suspected case

Correct Answer: C [Bath with salt and water]

16. Which of the following is NOT a clinical sign and symptom of COVID-19?

[A] Fever >38oC, dry cough, nausea and vomiting
[B] Fever >38oC, dry cough and difficulty breathing
[C] Fever>38oC, sneezing and body rash
[D] Fever >38oC, dry cough, fatigue, and headache

Correct Answer: C [Fever>38oC, sneezing and body rash]

Understanding & Breaking the Chain of Infection Quiz

17. The chain of infection refers to:

[A] When an infectious agent leaves its reservoir through a portal of exit and must be conveyed by some mode of transmission to enter through an appropriate portal of entry in order to infect a susceptible host.

[B] When a portal of exit leaves its reservoir through an infectious agent and must be conveyed by some mode of transmission to enter through an appropriate portal of entry in order to infect a susceptible host.

[C] When a portal of exit leaves its reservoir through an infectious agent and must be conveyed by some mode of transmission to enter through a susceptible host in order to infect an appropriate portal of entry.

Correct Answer: A [When an infectious agent leaves its reservoir through a portal of exit and must be conveyed by some mode of transmission to enter through an appropriate portal of entry in order to infect a susceptible host.]

18. The following IPC strategies will help break the chain of transmission, except

[A] Removing the reservoir/source control
[B] Warn patients not to come to the hospital
[C] Interrupting the mode of transmission
[D] Encourage patients to maintain a healthy diet
[E] Have patients drink warm water many times a day
Protecting susceptible host

Correct Answers:

B [Warn patients not to come to the hospital]
E [Have patients drink warm water many times a day Protecting susceptible host]

[/bg_collapse]

19. Which of the following is NOT an effective way to break the chain of transmission of COVID-19?

[A] Regular hand hygiene
[B] Cleaning and disinfection of surfaces and environment
[C] Wearing appropriate PPE when attending to patients
[D] Arranging patient’s bed neatly

Correct Answer: D [Arranging patient’s bed neatly]

Screening & Triaging for COVID-19: Screen, Isolate & Notify

20. To effectively prevent and control COVID-19, all healthcare facilities should implement the S-I-N approach. This means:

[A] They should ensure that no patient commits a crime
[B] They should ensure that patients wait on a straight line
[C] Patients should be Screened, Isolated, and if there is a suspected case, NCDC or a treatment centre should be Notified
[D] Healthcare workers should use appropriate PPE
[E] All patients should be given face masks

Correct Answer: C [Patients should be Screened, Isolated, and if there is a suspected case, NCDC or a treatment centre should be Notified]

21. What does case definition mean in the context of COVID-19?

[A] Tracing contacts of a suspected or confirmed case
[B] Identifying the symptoms of COVID-19 in a patient
[C] Giving suspected patients face masks
[D] Describing the aetiology of the coronavirus disease

Correct Answer: B [Identifying the symptoms of COVID-19 in a patient]

22. When a patient is in isolation, the healthcare worker should?

[A] Explain to the patient the reasons for isolation/holding and ensure patient understands
[B] Train patient on how to treat COVID-19
[C] Explain the necessary IPC precautions to be taken to prevent transmission to family members
[D] Conduct morning exercises with the patient
[E] Educate patient on respiratory hygiene and cough etiquette
[F] Give patient medical mask and ensure patient knows how to use it
[G] None of the above

Correct Answers:

C [Explain the necessary IPC precautions to be taken to prevent transmission to family members]
E [Educate patient on respiratory hygiene and cough etiquette]
F [Give patient medical mask and ensure patient knows how to use it]

23. Which of the following are not IPC precautions that are to be taken in the isolation area?

[A] Ensure isolation room is well ventilated
[B] Allow only one family member/friend to sleep over with patient
[C] Restrict access to isolation areas. Even staff should not move freely between isolation area and other clinical areas
[D] Turn on the fan in the room
[E] Maintain a register of all who visit isolation area
[F] Room must have facilities for respiratory hygiene and hand hygiene

Correct Answer: D [Turn on the fan in the room]

24. Who can be notified when there is a suspected case of COVID-19?

[A] LGA Disease Surveillance and Notification officer
[B] State Disease Surveillance and Notification officer
[C] State Epidemiologist
[D] NCDC Toll-free line
[E] All of the above
[F] None of the above

Correct Answer: E [All of the above]

Standard Precautions

25. The goal of standard precautions is the following, except:

[A] To show that the healthcare worker is neat
[B] To teach the patient to wash their hands when they return home
[C] To prevent the healthcare worker from bodily stains
[D] To reduce the risk of transmission of infection from any source
[E] All of the above

Correct Answers:

A [To show that the healthcare worker is neat]
B [To teach the patient to wash their hands when they return home]
C [To prevent the healthcare worker from bodily stains]

26. Standard precautions are designed to be followed (choose the one(s) that apply):

[A] For in-patients only
[B] For out-patients only
[C] Wherever healthcare is delivered
[D] With unfamiliar patients to the healthcare worker only
[E] In the health facility only

Correct Answer: C [Wherever healthcare is delivered]

27. Standard precautions are designed to be followed when (select the best option):

[A] The patient is coughing or sneezing
[B] The patient is in pain
[C] At all times, whether the infection is known or unknown
[D] When the patient has COVID-19

Correct Answer: C [At all times, whether the infection is known or unknown]

28. Direct sources of infection include the following except:

[A] Body fluids
[B] Blood
[C] Saliva
[D] Sputum
[E] Nasal discharge
[F] Wounds drainage
[G] Urine
[H] Faeces
[I] All of the above
[J] None of the above

Correct Answer: J [None of the above]

29. Contaminated surfaces, used tissue, contaminated equipment and objects are all examples of direct sources of infection.

[A] True
[B] False

Correct Answer: B [False]

30. The following are elements of standard precautions, except:

[A] Hand hygiene
[B] Respiratory and cough etiquette
[C] Drinking sufficient water
[D] Appropriate use of PPE
[E] Patient placement with adequate ventilation
[F] Staying out of the sun to avoid sunburn

Correct Answer: C [Drinking sufficient water]

31. The proper handwashing technique is to wash hands with soap and running water for about

[A] 15-20 seconds
[B] 20-30 seconds
[C] 30-35 seconds
[D] 40-60 seconds
[E] 35-39 seconds

Correct Answer: D [40-60 seconds]

- A word from our sponsors -

spot_img

Most Popular

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More from Author

2021 Africa Cup of Nations (AFCON) Current Affairs Questions and Answers

Are you searching for 2021 Africa Cup of Nations (AFCON) Current...

#AFCON2022: Rwandan Salima Mukansanga becomes first woman to referee AFCON match

On 10 January 2022, Rwandan Salima Mukansanga made history by becoming...

180 Lovely and Romantic Birthday Wishes for Your Wife

When it comes to birthdays, we try to send heart warming...

GOtv Nigeria Packages and their Subcription Rates (2022)

How many packages does GOtv have in Nigeria? If you have ever...

- A word from our sponsors -

spot_img

Read Now

2021 Africa Cup of Nations (AFCON) Current Affairs Questions and Answers

Are you searching for 2021 Africa Cup of Nations (AFCON) Current Affairs Questions and Answers? Your search ends here as iWanSabi has carefully culled top historian questions and answers of the AFCON 2021. The 2021 Africa Cup of Nations (AFCON 2021 or CAN 2021), is the 33rd edition...

#AFCON2022: Rwandan Salima Mukansanga becomes first woman to referee AFCON match

On 10 January 2022, Rwandan Salima Mukansanga made history by becoming the first woman to officiate a match in the Africa Cup of Nations (AFCON) when she was appointed as a fourth official in the game between Guinea and Malawi in Bafoussam. This achievement put her first by...

180 Lovely and Romantic Birthday Wishes for Your Wife

When it comes to birthdays, we try to send heart warming messages but the birthday of your wife is a day you need that very special, lovely and romantic birthday wishes that will drive her to the moon! The birthday of your wife gives you an opportunity...

GOtv Nigeria Packages and their Subcription Rates (2022)

How many packages does GOtv have in Nigeria? If you have ever asked this question or have in 2022 asked this question, this article will answer your question. GOtv Africa is a paid TV terrestrial service in Africa owned by broadcaster MultiChoice. It mainly consists of African and international...

ECOWAS 2021 Recruitment (9 Positions)

Created on 28 May 1975, the Economic Community of West African States (ECOWAS) is a regional intergovernmental organization formed by the following fifteen (15) Member States: Benin, Burkina Faso, Cape Verde, Côte d’Ivoire, The Gambia, Ghana, Guinea, Guinea Bissau, Liberia, Mali, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone and...

World Hepatitis Day 2021: The Nigerian Case

Over 18 million Nigerians infected with hepatitis, says Nigeria’s Health Minister What is Hepatitis? Hepatitis is the inflammation of the liver, showing five common viral hepatitis strains as A, B, C, D, and E, but with a hepatitis G virus identified recently. In Africa, including Nigeria, hepatitis is a...

Current Affairs Quiz: 10 June 2021

The iwanSABI Daily Current Affairs Quiz (iDCAQ) is equipped to help you stay current and updated with latest news and daily National and International current affairs as they unfold. If you are studying for exams or preparing for a job interview, our iDCAQ got you covered! Go ahead...

Current Affairs in Short: 10 June 2021

2021 Democracy Day Celebration The Federal Government has declared Monday, June 14, 2021 as public holiday to mark this year’s Democracy Day celebration. Democracy Day is an annual event celebrated every June 12 in Nigeria. This year’s celebrations is slated for Saturday, June 12, 2021 while public...

World Food Safety Day 2021

World Food Safety Day (WFSD) is usually celebrated on 7 June of every year. This year’s celebration aims to draw attention and inspire action to help prevent, detect and manage foodborne risks, contributing to food security, human health, economic prosperity, agriculture, market access, tourism and sustainable development. This...

Current Affairs in Short: 6 June, 2021

We have disconnected Twitter completely from the national networks — Telcos Telcos in Nigeria have said that those still accessing Twitter in Nigeria are not using their networks to access the microblogging site. Twitter was suspended in Nigeria by the Federal Government with an order to telcos...

Current Affairs in Short: 5 June 2021

Today’s Current Affairs in Short focuses on the Twitter ban in Nigeria. We will help Nigerians restore access, says Twitter Following the ban by the Nigerian government on Twitter, the social media giant on Saturday said it had commenced efforts to restore access to its platform for Nigerians. ...

Current Affairs in Short: 4 June, 2021

Today's current affairs in short focuses on giant social media companies and the actions they have taken to check the posts and tweets made by the Nigerian president which they said violated their policy. It also covered the confirmation of Police acting boss as substantial IGP. Just like...