Monthly Current Affairs Quiz — June, 2020


Everyday, iWanSabi publishes at least 5 to 10 current affairs questions based on real time news, development and happenings in Nigeria and beyond. At the end of every month, we publish a round up post of current affairs MCQ Quiz and present them in a monthly order to help you study, practice or revise all you may have learned or read for that month.

These questions are suitable for any Nigerian examination that requires knowledge of current affairs, job interview, etc. We have made it interactive so you can assess how much you follow the headlines.

Current Affairs MCQ Quiz with Answers and Notes | June 1, 2020

1. As at May 2020, the highest number of new cases ever recorded in Nigeria since the outbreak of the novel coronavirus is?

[A] 635
[B] 553
[C] 424
[D] 877

Correct Answer: B [553]

Notes: The Nigeria Center for Disease Control, NCDC, on Saturday, May 31, 2020 confirmed 553 new cases of COVID-19.

2. The Minister of Communications and Digital Economy, Isa Pantami, recently announced that ICT industry contributed ________ per cent to Nigeria’s GDP?

[A] 12.5%
[B] 13.5%
[C] 11.5%
[D] 14.07%

Correct Answer: D [14.07%]

Notes: The Minister of Communications and Digital Economy, Isa Pantami, on Sunday, May 31, 2020 announced that the Information and Communications Technology (ICT) has contributed unprecedented 14.07 per cent to the nation’s Gross Domestic Product (GDP).

Mr Pantami said he was delighted to hear of the growth of ICT’s contribution to Nigeria’s GDP in the first quarter (Q1) of 2020.

3. What is the full meaning of the acronym PPPRA?

[A] Petroleum Products Pricing Regulatory Agency
[B] Petroleum Products Pack Regulatory Agency
[C] Petroleum Product Pricing Regulator Agency
[D] Petroleum Products Prime Releasing Agency

Correct Answer: A[Petroleum Products Pricing Regulatory Agency]

Notes: The PPPRA has it as a function to determine the Pricing Policy of Petroleum Products, regulate the Supply and Distribution of Petroleum Products etc.

4. The Nigerian government on June 1, 2020 announced a 2 Naira reduction in the pump price of Premium Motor Spirit (PMS). With the new directive, one litre will now sell for between

[A] N123.30 to N125.30
[B] N123.50 to N124.70
[C] N121.50 to N123.50
[D] N120.40 to N121.60

Correct Answer: C [121.50 to N123.50]

Notes: The Petroleum Products Pricing Regulatory Agency (PPPRA) gave the new approval on June 1, 2020. The latest directive was contained in a circular to fuel marketers, stating that a 2 Naira band has been removed from the price of Premium Motor Spirit (PMS).

The PPPRA had on March 31 fixed a price band of N123.50 to N125 per litre.

5. The Nigerian government recently approved _______ as expected approval date for Domestic flight Resumption in the country?

[A] June 8, 2020
[B] June 16, 2020
[C] June 21, 2020
[D] June 28, 2020

Correct Answer: C [June 21, 2020]

Notes: The federal government through the Presidential Task Force on COVID-19 on June 1, 2020 directed Domestic flight operators to come up with protocols that will lead to the resumption of flights from June 21.

6. COVID-19 cases in Nigeria crossed the 10,000 mark on

[A] May 29, 2020
[B] May 30, 2020
[C] May 31, 2020
[D] June 1, 2020

Correct Answer: C [May 31, 2020]

Notes: The Nigeria Center for Disease Control, NCDC, on Saturday, May 31, 2020 confirmed 307 new cases of COVID-19. Total number of cases reported is 10162, 3007 discharged and 287 deaths.

7. The Nigerian government recently reduced nationwide COVID-19 curfew to

[A] 8pm to 7am
[B] 7pm to 6am
[C] 10pm to 4am
[D] 9pm to 5am

Correct Answer: C [10pm to 4am]

Notes: The Presidential Task Force on COVID-19 on Monday, June 1, 2020 during its daily briefing directed that from Tuesday, June 2, 2020, the nationwide curfew will be reduced to 10pm to 4am. The nationwide curfew earlier was put at 8pm to 6am.

8. The Nigerian government on ________ announced the lifting of ban placed on religious gathering as part of measures to limit the spread of COVID-19 in the country?

[A] May 29, 2020
[B] May 30, 2020
[C] May 31, 2020
[D] June 1, 2020

Correct Answer: D [June 1, 2020]

Notes: President Muhammadu Buhari on June 1, 2020 through the Presidential Task Force (PTF) on COVID-19 approved the immediate relaxation of the restriction placed on worship centres as part of measures to limit the spread of COVID-19.

The Secretary to the Government of the Federation (SGF), Boss Mustapha, made this known at the daily Presidential Task Force on COVID-19 briefing on Monday, June 1, 2020.

The relaxation which is said to on for a period of four weeks effective from June 2 to June 29.

9. The Nigerian government on June 1, 2020 announced a 2 Naira reduction in the pump price of Premium Motor Spirit (PMS). With the new directive, one litre will now sell for between

[A] N123.30 to N125.30
[B] N123.50 to N124.70
[C] N121.50 to N123.50
[D] N120.40 to N121.60

Correct Answer: C [121.50 to N123.50]

Notes: The Petroleum Products Pricing Regulatory Agency (PPPRA) gave the new approval on June 1, 2020. The latest directive was contained in a circular to fuel marketers, stating that a 2 Naira band has been removed from the price of Premium Motor Spirit (PMS).

The PPPRA had on March 31 fixed a price band of N123.50 to N125 per litre.

10. The Nigerian government recently approved _______ as expected approval date for Domestic flight Resumption in the country?

[A] June 8, 2020
[B] June 16, 2020
[C] June 21, 2020
[D] June 28, 2020

Correct Answer: C [June 21, 2020]

Notes: The federal government through the Presidential Task Force on COVID-19 on June 1, 2020 directed Domestic flight operators to come up with protocols that will lead to the resumption of flights from June 21.

Was this helpful?

1 / 0


Leave a Reply 0

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!