NAMA Current Affairs: Questions and Answers | Plus Airspace Acronyms

In today’s current affairs, we have highlighted some key questions and answers relating to the Nigerian Airspace Management Agency (NAMA).

Q1. What is the full meaning of NAMA?

Answer: Nigerian Airspace Management Agency

Q2. Section 7 Part III of the Nigerian Airspace Management Agency Establishment Act centers on

Answer: Functions of the agency

Q3. The power to accept gifts is cited on what section of NAMA Establishment Act?

Answer: Section 14

Q4. Which Act brought NAMA into establishment?

Answer: NAMA was established by the Act of parliament No. 48, commencement date of 29th may 1999.

Q5. What is the name of the present Managing Director/ Chief Executive of the Nigerian Airspace Management Agency (NAMA)?

Answer: Capt. Fola Akinkuotu

Q6. NAMA as an agency has a governing board headed by a __________ who is appointed by the President Commander in-Chief of the Armed Forces on the recommendation of the Minister of Aviation.

Answer: Part time chariman

Q7. The appointment of a part time chairman in NAMA last for a term of

Answer: four years.

Q8. What is the correct website address of NAMA?

Answer: https://nama.gov.ng/

Q9. The expression used to describe Air Traffic Management services, provision of Communication, Navigation, and surveillance services, and in some cases, aeronautical meteorological services, used by aircraft during flight is known as

Answer:  Air Navigation Services

Q10. The Power to obtain informaton as stipulated on NAMA Establishment Act is found in

Answer: Section 18

Notable Acronyms Associated With Nigerian Airspace

1. Federal Airports Authority of Nigeria (FAAN)

2. Civil Aviation Department (CAD)

3. Federal Civil Aviation Authority (FCAA)

4. Instrument Landing System, ILS

5. Doppler Very High-Frequency Omni-Directional Radio Range (DVOR)

6. Notice to Airmen (NOTAM)

7. Air Navigation Services Provider (ANSP)

8. Nigerian Civil Aviation Authority (NCAA)

9. Nigerian Meteorological Agency (NIMET)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.